2014. január 29., szerda

Hue második nap

01.29.
Este sikerült ténylegesen kialudnom magam, amit már jó pár hete próbálok. Reggelinél választhattam az étlapról, hogy mit kérek, így a cornflakes-joghurt párosnál tetten le a voksom, ami jó választásnak bizonyult. Egyedül ettem, pedig azt hittem, hogy nyolc óra tájban többen leszünk.
Kaja után felkerekedtem, hogy megnézzem a várost. Egy xe ốm-os, anh Toan, elvitt egy pagodába, ahol ténylegesen szerzetesek is laknak. A bejáratnál vettem füstölőt, ami 6 csomagot tartalmazott, az egyiket meg is gyújtottam a pagodánál. A szerzeteseket pont rendezkedés és takarítás közt találtam, voltak köztük még novíciusok is, akik kivették a saját részüket a munkából. Nem igazán zavartatták magukat, hogy ott voltam.
Pagodázás után a Thien Mieu pagodához mentünk, ahol a turistáktól nehezen lehetett közlekedni és fényképezgetni. A turistákat leszámítva elég nyugis hely volt, a templom része egyszerű. Mikor indultam vissza a sofőrömhöz, pont már zavarta ki a nézőközönséget egy szerzetes, mert csengettek, hogy imára hívták a bentlakó szerzeteseket.
A két pagoda útvonala alatt rengeteg kisebb-nagyobb pagodát láttam. Xe ốm-os bevitt az óvároshoz, itt váltak el az útjaink.
Az óvárosba, mármint a királyi városba jeggyel lehetett csak bemenni, ami nem kis összeg, az eddigi belépőárakhoz képest, amikkel eddig találkoztam. A komplexum maga igen szép, már annak, aki szereti a félig romos-régi épületeket. A turistalétszám szerencsére erre a területre elég jól eloszlott, hogy nem mindenki egymás hegyén-hátán volt, mint néhány egyéb más nevezetesség esetében. Itt nemcsak az épületeket lehetett megtekinteni, hanem még fényképtárlat is volt az 1900-as évek Huế-járól.
A királyi város után egy triksás (xic lo) körbevitt a Citadella körül. Vele tudtam beszélgetni vietnamiul és örültem neki, hogy értette, amit mondtam neki. Sok minden kiderült róla: Xuân-nak hívják, 3 gyereke van, ’62-es születésű… Sokat mesélt, hogy milyen volt a város, meg a történelemről is mondott érdekes dolgokat. A furikázásom alatt több helyen is megálltunk, többek közt egy szerzetesnők által lakott pagodánál, városkapunál, a királyi város körül. A végállomás végül a Dong Ba piacnál volt.
A piacon szinte ugyanaz a kínálat, mint Hanoi-ban, ami különbözik csak, az a kaja. Elég zsufis volt a hely, és az nem volt valami kellemes, mikor az eladók folyton majdhogynem a standjukhoz rángattak, és mikor mondtam, hogy már csak kevés a lóvém, magasan tettek rám. Szóval nehogy azt higgye a magyar, hogy itt a világ túlsó oldalán nem a pénz van a központban.
Piac után bementem a Trang Tien Plaza-ba, ahol csak élelmiszert vettem. Majd még mielőtt visszamentem volna a hotelbe, megnéztem egy nagy virágos parkot, ahol amolyan virág,-faragvány és festmény kiállítás volt. Nagyon szép rendezett, szemét mentes volt.
Az időjárást sem hagyhatom ki: reggel még hűvöske volt az idő, viszont 11-től elég frankón kimelegedett, és nem ám, hogy a száraz meleg, hanem a jó kis párával dús meleg. Így a hanoi 15 fokos hőmérséklete után elég furcsa ez a hőmérsékletingadozás.
A hotelben megettem, amit vettem, majd újra elmentem, hogy találjak buszt péntekre, meg hogy holnapra a királyi sírokat terveztem be, hogy megnézem, így az oda útra is meg kellett vennem a jegyet. Ez egy hajós-buszos túra lesz, reggel fél 9-es indulással és kb. délután 4 utáni érkezéssel.
Este elmentem még a piacra narancsért, és a szálláson megint kaptam vacsit, amit Michael készített, vele ettem, a felesége és a kisfia már előzőleg megkajáltak, mikor én pont a piacra mentem. Annyi volt a vacsi, hogy zöldséges rizs volt, ami meg volt formázva egy kisebb mélytányérral, így egy dombot formált a rizs, amire omlett volt ráterítve. Jól esett ez a könnyű kaja. Mint kiderült, Michael igen jól tud főzni, mivel 14 évesen kikerült Japánba tanulni, és 13 évet töltött kinn, minden nap magára főzött.

A mai nap is jól sikerült, most viszont elrakom magam holnapra, mivel korán kell kelnem. 


Thien Mieu

Thien Mieu

Thien Mieu

Thien Mieu

Buddha a Thien Mieu-ben
 

buddhák a Thien Mieu-ben

Parfüm folyó

2014. január 28., kedd

Irány Hue

01.27.-01.28.
Az utazás napja. A reggel és a délután elég gyorsan eltelt, mivel még pakolásztam egy kicsit, meg pihentem, megkóstoltam a Bánh chưng-ot, ami ízlett. Egyébként nem történt semmi különös estig, főleg a pihenéssel ment el a délután, igaz nem éppen a betervezett alvással, hanem filmezéssel és netezéssel. Végül is elment a délután és elérkezett az indulás pillanata.
Este 9 után elvitt Ági az állomásra, lassú tempóban tudtunk haladni, mivel elég nehézre sikerült a táskám, meg egy szakasz után már szembe mentünk a forgalommal, mert így az esti forgalomban nem akartunk keringeni az utcákban, így a rövidebb utat választottuk, ezzel viszont nem voltunk egyedül.
A vasútnál elég jó kis forgalom volt, viszont utasilag nem volt az a tömegnyomor, amire számítottam. A jegykezelő hölgy nagyon katonás volt, mondtam is Áginak, hogy szerintem a mami a pártban és a katonaságban is volt. Mivel jóval korábban már kértünk a vasútra, várnunk kellett a váróterembe, mert a vonathoz sem engedett menni a már említett hölgy, csak negyed 11-kor mehettünk a peronra. A jegyet kilyukasztotta, de még a vonaton is volt ellenőrzés, egy srác összeírta, hogy mégis ki-merre-hogyan.
A vonat belseje úgy nézett ki, mikor jöttek a vietnamiak, hogy nem, mint nálunk hátizsák vagy kisbőrönd; itt a cuccok táskákon kívül dobozban, zacskóban, kézben és még ahogy el lehet képzelni a cipekedést. Mindenki, mint a málhás szamár, mert ugye a Tết (az újév) fontosabb minden egyéb ünnepnél, mert ekkor megy mindenki haza a szülőfalujába és a rokonokhoz. Szóval a cuccok között láttam újévi ajándékcsomagon át a rezsón keresztül a számítógépig és a barackfáig, volt minden.
A potyautasokról nem is beszélve, igaz azok nem két lábbal, hanem egy kicsit többel rendelkeztek (konkrétan csótányok).
Egyébként az ülésrészleg, ahol voltam, olyan, mint az otthoni vonatokon, csak még van 2 plazma tévé, és örülök, hogy ide vettem, mert az ez alatti osztályon ténylegesen fapadon kellett ülniük az utasoknak és lássuk be, hogy a 13 órás út nem kellemes, ha eleve kicsi a hely és nem tudsz lefeküdni. Szerencsére a lábrésznél nagyobb helyem volt, mint anno a repülőn. Ettől függetlenül ha egy órát aludtam össz-vissz, sokat mondok.
A budit említését nem hagyhatom ki: itt is a japán stílusú, a ráállunk a lyuk fölé a cipőnek előre kimunkált részbe, és utána végezheted a dolgod. Szerencsére szappan volt.
Útközben zsúrkocsiról lehetett kaját-piát venni (meleget-hideget: cháo-t, tojást, csomagolt kaját).
vega étterem
Az ülőpartneremről és az körülöttem lévőkről is egy kicsit: a többség bealudt, rajtam kívül. A mögöttem lévő majdhogynem a nyakamba rakta a meztelen lábát, így jobb oldalról hátulról a lábszag, míg a bal oldalamon ülő hölgy horkolása közül tudtam válogatni. A mellettem ülő hölgy kedves volt, adott egy kis édességet, mielőtt elment aludni, ami jól is jött, mert mire Huế-ba értem, majdnem kiesett a szemem az éhségtől.
vega étterem
Végül is az utazás alatt Huế előtt három megálló volt: Vịnh, Đồng Hới (itt szállt le a szomszédom), Đồng Hà, majd Huế. Vịnh-nél szerencsére többen leszálltak, így a szomszédos helyekre, ahol mindkét ülés üres volt, többen átköltöztek, köztük a néni mellőlem, így el tudtam kényelmesebben „terülni” az üléseken, és pihenni is sikerült. Hajnalban bekapcsolták a tévét, amin a Rail Tv adó jött be. Műsorok között volt vetélkedő, zenei válogatás, vietnami vígjáték, na meg egy csomószor ugyanaz a reklám. Azért nekem tetszettek a műsorok, hallgathattam vietnamit.
mi xao don
Közben a néni visszaült mellém, és megpróbáltam kommunikálni vele, írásban elég jól megértettük egymást. Kiderült róla, hogy 61 éves (nyugdíjas), és az egyik hivatalban dolgozott, és majd február 12-én megy vissza Hanoi-ba. Nagyon kedves volt. Segítettem neki a csomagjainak a kijárathoz közelítésben, és boldog új évet is kívántam neki.
Útközben meg már teljesen kivilágosodott, próbált a nap is kisütni. A táj elég változatos: váltogatva jöttek a rizsföldek, sziklás hegységek és erdők (amiket sajnos eléggé irtanak). Nagyon tetszett, a sziklás hegyek teteje pedig nem is látszott a körülötte keringő párától. Nagyon szép látvány.
Közben elértük Đồng Hới-t, így elbúcsúztunk a nénivel. Utána egy 20 éves vietnami sráccal próbálkoztunk a dumával, de vele is inkább az írás jött be. Hanoi-ban tanul az orvosin és a szüleivel és tesójával utazott. Azonban vele nem volt túl hosszú a traccs, egyrészt, mert én inkább a tájat és a tévét néztem, meg ő is leszállt a következő állomáson.
Végre valahára csak sikerült megérni Huế-ba laza 45 perc késéssel. A vasút kijáratánál elvették a jegyet, a kapuban pedig egy csomó férfi várakozott a turistákra. Én voltam az első, akit megláttak és üdvrivalgással fogadtak, mint az első leendő áldozatot, akit majd taxival vagy pedig motorral visznek a szállodájába. Én egy xe ốm-os bácsit választottam, aki laza 40,000 VND-ért el is vitt, igaz a szállást elég kacifántosan találtuk meg. De hát ez az élmény, mikor motoron csücsülsz utasként. Hát…
A szállodánál kedvesen fogadtak, és értették, mikor vietnamiul igyekeztem elmondani a mondandómat. Ennek nagyon örültem, hogy végre valaki érti, hogy mit akarok kinyögni. Egyébként ez egy családi kisvállalkozás, ami szerintem jobb, mert sokkal inkább odafigyelnek a vendégre, meg azért mégis más egy családi hangulatban eltölteni az időt, mint egy flancos hotelben, ahol minden a pénzről és a megjelenésről szól.
A szobám a másodikon van, egy kényelmes franciaággyal, tévével, hűtővel, szekrénnyel, lampionos lámpákkal, légkondival és fürdővel. Szóval teljes felszereltség. A zsákomat felhozták helyettem, aminek a húzós után nagyon örültem, egyben viszont sajnáltam a srácot, aki meg szenvedett vele.
Miután belaktam a szobát, felkerekedtem, hogy takarmányhoz jussak, mert már az éhenhalás határán voltam. A „recepción” kaptam térképet, és egy tippet, merre keresgéljek kaját, így megindultam az ajánlott irányba. Hálát adhatok, hogy az utca végén pont a piac volt, és tudtam egy kiló narancsot venni. Tovább haladva találtam egy kis vega kajáldát, ahol ettem egy Mì xáo dòn-t, ami egy pirított tésztaféle volt 20,000 VND-ért.
Sétálgatás és a megkukulás között (nagyon jó idő van, süt a nap és fülledt meleg van), a térképen kiszúrtam egy „Big C” nevű üzletközpontot, gondoltam megnézem, egyrészt mert vizet szerettem volna venni, meg úgy mégis mi fán terem ez a hely. Nem volt rossz választás, mert megtaláltam a Tesco vietnami megfelelőjét. Az alsó szinten voltak kis üzletek, az emeleten pedig, én Tesconak hívom, shop, ahol bevásároltam kajákból, aránylag jó áron. A kistáskámat, amit vittem magammal, még a Tesco bejáratánál lefóliázták, nehogy bármit is zsebre tegyek, így elég vicces volt, hogy a kosárban a befóliázott táskám, és mellé meg a közben a polcról beszerzett cuccok: többek közt egy 1,5 literes víz, 1 konzerv tonhal (majd kell hozzá vennem bagettet, hogy szendvicset tudjak csinálni), 2 kis zacskó 200 ml-es szójatej meg 2 kis joghurt.
Kivásárlás után a szállást céloztam be, egy másik útvonalon. Legalább már tudom, mi hol van aránylag.
Egy kis szusszanás után lezuhanyoztam és elmentem aludni még a 19 órai vacsi előtt.
A vacsinál össz 6-an voltunk: egy brit úr, egy hölgy (őt sajnos nem tudom honnan valósi), a hölgy, aki úgymond a recepción van és adta nekem ma a tippeket, Michael (aki vietnami és a szállodát vezeti) és még egy vietnami srác.
vacsi
Finom volt a kaja, és figyelmesek voltak velem, mert még érkezésemkor mondtam, hogy vega vagyok, így volt külön nekem még zöldség.
Michael-ről még kiderült, hogy mérnökit végzett és jól beszél japánul, és a húga még most is Japánban dolgozik.

A mai napba ennyi fért, holnap megyek felfedezni az óvárost, amit én szerintem egy napos programra tervezek.
  



2014. január 26., vasárnap

Váratlan meghívás

01.26.
Mint már előzőleg említette, megyek a jövő héten kirándulni, így a nap nagy részében készültem az utazásra: összeírtam mik kellenek, bepakoltam a vadi új backpack-emet, holnap majd csak kaját és piát kell vennem az útra.
Napközben pedig kaptunk egy váratlan vacsorameghívást Quang-tól (vele voltunk 2 hete kirándulni Sóc sơn-ben). Este fél 8-ra jött értünk (most egy másik autóval, egy kis Toyota-val). Este is elég nagy volt a forgalom, és nem is a szomszédba mentünk enni, mivel kb. 20-30 percet autókáztunk, mire elértük a kiszemelt éttermet, viszont sajnos zárva volt, a közelgő újév miatt. Viszont nem estünk kétségbe, mert Quang tudott egy másik közeli helyet, ami szerencsére nyitva is volt.
Egy teljesen vegetáriánus étterembe kötöttünk ki, ahol még alkoholt sem szolgálnak ki. Az étlap (a többi eddigi helyhez képest) nagyon sok ételt kínált. Alig tudtunk választani, annyi minden volt, így Quang segített, így majd mindenki meg tudja kóstolni a másikunk rendelését.
Italnak egy rizses vízzel felfőzött meleg pia volt, nekem igen ízlett, mert nem volt hozzáadva plusz cukor. Ételek között volt szecsuani tofu, natúr rizs, rántott garnélarák utánzat, zöldségleves, párolt zöldség, valami beazonosíthatatlan rúd, ami szószban volt (nekem bejött).
Vacsora után (mi már Ágival azt hittük, hogy megyünk is haza), elvitt minket Quang az otthonába, ahol ott volt a család apraja-nagyja: felesége, 2 fia, anyós-após, sógornő és a kislánya. Mondta Quang, hogy az apósa is nálunk tanult közgazdaságtan, és hogy ő is beszél magyarul (mi persze annyi magyar tudásra számítottunk, mint amennyit most Quang tud), viszont mikor teljes érthetőségű, tiszta magyar köszönést hallottunk a hátunk mögül és még nem láttuk ki az, azt hittük, hogy egy magyar toppant be a nappaliba. De nem, hanem Quang apósa volt, folyékonyan beszél még mindig magyarul, pedig utoljára 2012-ben volt Magyarországon. Kedves volt, egy kicsit beszélgettünk vele, de aztán indulnunk kellett, mert közben Quang fiait elvittük egy ismerősükhöz, utána pedig még elvitt minket Quang a Nyugati tóhoz (hồ Tây), amit körbekocsikáztunk. Nagyon szép volt kivilágítva, és teljes nyugalom volt a tó körül. Csak néhány szerelmes pár volt kinn.
Hazafelé még megálltunk egy percre a Hoan Kiem tónál, viszont már így is 23 óra volt, így már ténylegesen hazafelé vettük az irányt.
Búcsúzásnál kaptunk egy csomagot, amiben holdújévkor megszokott étel volt, Bánh chưng (pálmalevélbe csomagolt ragacsos rizs, aminek a belsejében sárgaborsó és apróra vágott sonka van), illetve még egy pálmaleveles kaját, azt viszont nem tudom, még mi van benne és a nevét sem tudom.
Ezenfelül, újévkori szokás még, hogy a fiatalok kapnak úgymond „szerencsepénzt”, ami pénztárca vastagságtól függ, ki mennyi pénzt ad.
Mi persze semmilyen ajándékra nem számítottunk, arról pedig végképp nem beszélve, hogy még pénzt is kaptunk.

Ez a nap tényleg felejthetetlenre sikerült.


bánh chung
bánh chung

bánh chung