05.07.
Mai tananyag: hogyan készítsünk vietnami ételeket. Ugyanis ma volt
a csoportunknak a közös főzőcske a suliban, így elleshettük, hogyan is készül a
tavaszi tekercs illetve az egyik fajta húsleves.
Szerencsére mindenki megjelent, igaz kisebb-nagyobb késéssel, de az
a lényeg, hogy teljes volt a csapat.
A két főszakács és instruktor cô Nga és cô Trang volt. Első
lépésként mindenkinek be kellett szállnia a zöldség pucolásba, ami szerencsére
igen gyorsan ment, mivel sokan voltunk és eloszlottak a feladatok. Kim, Takako
és én a fűszernövényeket tisztítottuk, mint a petrezselyem és még itteni
növényeket, amiknek nem tudom a nevét. A másik blokkban David, Miho, Tatiana és
idősebb Kim tüsténkedett, ők a hagymát, fokhagymát, gombát pucolták és vágták
össze. A harmadik körben Viet, Takako és én a karalábét és egy xuxu nevű körte
alakú zöld zöldséget hámoztunk, majd vágtuk össze. Mindeközben már kisírtuk a
szemünket az erős hagymaillattól, pedig nem is mi pucoltuk. Ezzel persze jó kis
derültséget okoztunk magunknak. Persze a zöldség pucolásnál sem maradhatott el
a viccelődés, Miho és Viet közös együttműködésének köszönhetően, Miho
átváltozott hagyma szemű, xuxu szájú emberré.
A táblán fenn voltak a hozzávalók, így majd később otthon is el
lehet készíteni magunktól, remélhetőleg beszerezhetőek az alapanyagok Magyarországon
is.
Közben még visszavolt a répa, karalábészeletelés. Cô Nga pedig
összerakta a tavaszi tekercs töltelékét: darált disznó+marhahús, lereszelt
karalábé+xuxu, tojás, rizstészta, fűszer. Az egészet jól el kellett keverni,
mint ahogy otthon a fasírtnál is szokta az ember, majd mindenki kapott egy
tálat, amin el tudtuk készíteni a tekercseket. Fogtuk a rizstésztalapot és
durván egy marék tölteléket raktunk a tetejére, amit feltekertünk, cô Trang
pedig rakta azokat egy nagy kosárba, amiben a végén vagy 50-60 darab lett. Kellett
is ennyi, mert a tanári kar is meg lett hívva ebédre.
Előkészületek közben persze a közös fényképezkedés sem maradhatott
ki. Útközben Nasztja is csatlakozott hozzánk, ő lett a személyi fényképészünk.
Cô Trang-gal csináltuk a tekercsekhez a mártogatót, amiben cukor+”halszósz”+ecet+fokhagyma+víz
illetve szeletelt répa és karalábé volt.
Mivel végeztünk az előkészületekkel, már csak a tálakat
díszítettük, amin zöldek voltak: szeletelt uborka és fűszernövény volt, plusz a
risztésztát (bún) össze kellett vágni, hogy tudjuk majd szedni a pálcikával,
mivel több méteres így a tészta. Közben el kezdték sütni a tavaszi tekercseket,
így frissen mi is ehettünk, mégis, hogy tudjuk milyet főztünk. Persze jól
sikerült.
A levest már cô Nga otthonról hozta, amit csak be kellett
ízesíteni, így azzal nekünk nem kellett foglalkoznunk.
Otthon Kim hozott még kichi-t, a hagyományos koreai csípős, savanyú
káposztát, ami nagyon finom.
Nekünk már csak tálalnunk kellett a szomszédos osztályban, így
átpakoltuk a már kész kajákat. Közben a tanári kar is befutott, így el tudtuk
kezdeni az ebédet.
Kaja után desszert gyanánt görögdinnye volt.
A romeltakarítást közösen végeztük, viszont a mosogatás Miho,
Takako és én csináltuk, így nagyon gyorsan végeztünk.
Nagyon jól éreztem magam, kár, hogy nem csinálunk ilyet többször,
mert tök jó volt a hangulat.
kimchi |